skip to Main Content
Yritys Syntyy Siitä, Mitä Sinulla On Kädessäsi

Yritys syntyy siitä, mitä sinulla on kädessäsi

Minusta tuli yrittäjä vuonna 1990. Kun olin päättämässä yliopisto-opintoja, Suomi oli painumassa kohti ennennäkemätöntä lamaa. Useimpien vastavalmistuneiden oli vaikea löytää työtä. Minulle ratkaisu oli yrittäjyys. Yritystoimintani alkoi siitä, että kysyin itseltäni:

“Mitä minulla on kädessäni juuri nyt? Mitä sellaista voin tehdä, josta joku haluaa maksaa minulle?”

Olen käytännöllinen kaveri, joten otin kynän ja paperiarkin. Aloin kirjoittaa ylös asioita, joita ajattelin osaavani tehdä. Jonkinlaista listaa syntyi vaikka lista ei ollut kovin pitkä, ja erityisesti yksi asia nousi esiin. Opintojen aikana olin tehnyt tutkimusprojekteja paikalliselle yritykselle ja sain idean siitä, kuinka asiakaskyselyjä voisi tehdä vielä tehokkaammin.

Löydöstä tuli perusta yritysidealle. Myöhemmin samana vuonna tein yrityksen aloituspaperit ja hyppäsin suoraan yrittäjäksi. Parina ensimmäisenä vuonna tein monia aloittavan yrittäjän virheitä, mutta yhden asian tein oikein. Jos aloitan yrityksen tänä päivänä, kysyn yhä saman kysymyksen itseltäni: “Mitä minulla on kädessäni juuri nyt?”

Karkeasti jaoetellen yrityksen voi perustaa kolmella tavalla. Yksi tapa on se, että on rahaa ja voi ostaa toimivan yrityksen tai sijoittaa yritykseen. Toinen tapa on se, että perustalla on jokin innovaatio, jonka kaupallistamiseen haetaan rahoitus – kuten startupeissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että vain todella pienellä osalla ihmisistä on rahaa yrityksen ostamiseen tai jokin loistava uusi idea.

Kolmas tapa onkin oman osaamisen varassa tapahtuva yrittäjyys. Jos joku osaa leipoa tai laittaa ruokaa, hän voi löytää sellaisen asiakaskunnan tai tarpeen, johon hänen osaamisensa on juuri sopiva ratkaisu. Se, mitä tarvitaan, on motivaatio ja osaaminen.

Rohkaisen sinua, joka mietit samaa kuin minä 30 vuotta sitten, tekemään samoin: tee lista asioista, joita osaat tehdä ja joista pidät. Kysy itseltäsi, onko jokin taho, joka voisi maksaa sinulle noiden asioiden tekemisestä. Jos näet ajatuksessa potentiaalia, astu yrittäjyyden prosessiin ja ala kehittää ideaa.

Jotta yrityksen voi perustaa, ei tarvita yliopistotutkintoa, mutta tarpeeksi vahva tietopohja yrittämisestä on ehdottomasti tärkeää. Siksi suosittelen yrittäjäkurssia, jossa saat asiantuntevaa tukea liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja yrityksen käynnistämiseen. Ennen kaikkea voit saada apua sen näkemiseen, mitä käsissäsi on – ja mitä siitä voi tulla.

cimson_kirjoittajat_300x300_jouni_suonpaa

Jouni Suonpää on Cimson-konsernin perustaja ja luotsaa kansainvälisiä opiskelupalveluja sekä North European Business Academyn toimintaa.

Lue lisää NEBAn toiminnasta:
nebatraining.eu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top